Forum, Emanuela Pepkola Zaimi: Sindroma Down, sindroma mė e dashur nė botė!

January 24th, 2013

Forum, Emanuela Pepkola Zaimi: Sindroma Down, sindroma mė e dashur nė botė!

Forum, Emanuela Pepkola Zaimi: Sindroma Down, sindroma mė e dashur nė botė!

Emanuela Pepkola Zaimi, Menaxher e e Marketingut dhe Zhvillimit te Junior Achievement Albania, ka mbajtur më 24 janar 2012 një forum të hapur me studentët e Universitetit Epoka, duke diskutuar me ta  sindromën Down. Znj Emanuela Pepkola Zaimi gjatë diskutimit të saj me studentët ka rrëfyer përvojën e saj dhe tha se Sindroma Down nuk duhet të shihet si një sëmundje apo fatkeqësi. Ajo tha se ajo e ka zbuluar veten pasi Arbri, djali i saj erdhi në jetë, i cili është diagnostikuar me sindromen Down. Sipas znj Pepkola Zaimit, duke qenë një nënë e një fëmijë me sindromën Down nuk duhet të konsiderohet si një fatkeqësi, por si moment reflektimi në lidhje me atë që ndodh në jetën e gjithsecilit. Duke iu referuar eksperiencës së saj, ajo theksoi se "çdo gjë që ndodh në jetën tonë ka një arsye, jeta është diçka që ndodh ndërsa ne bëjmë plane".

"Pas mora vesh që im bir ka lindur me sindromin Down, u ndjeva keq në fillim. Arsyeja kryesore ishte se unë nuk kisha informacion mbi çfarë të presja në jetën pas kësaj. Sigurisht, pasi bëra një hulumtim te vogel, mora informacionin e duhur dhe kuptova se jeta jone do të jetë pak më e vështirë se prindërve te tjerë, por jo më pak e shëndetshme dhe e bekuar ", tha ajo. Ajo gjithashtu informoi studentët rreth sindromes Down, duke shtuar se ka një keqkuptim nga ana e shoqërisë shqiptare si një sëmundje. "Sindroma Down nuk është një sëmundje, por një aksident gjenetike, i cili mund të ndodhi çdo çifti qe pret një fëmijë. Njerëzit me sindromin Down në përgjithësi kanë një dëshirë për të ndarë dashurinë që ata kanë për jetën me të tjerët dhe për këtë arsye unë kam zgjedhur  ta emertoj atë ndryshe "sindroma  më e dashur në botë," tha ajo.

Znj.Emanuela Pepkola Zaimi tha se pas ardhjes ne jete të Arbit, birit të saj, dy ngjarje kanë qenë të organizuar nën perkujdesjen e saj. Qëllimi i tyre kryesor ishte të rrisë ndërgjegjësimin dhe të informojë shoqërinë në lidhje me sindromen dhe nevojat e personave me këtë sindrom. "Buddy Walk Albania", organizuar më 21 mars 2012, në Ditën Botërore të sindromën Down dhe "Shtepiza e Arbushit", organizuar në qendër të Tiranës, gjatë festave të Vitit të Ri, nuk kane për qëllim vetëm ngritjen e fondeve për fëmijët me sindromin Down ( "Shtepiza e Arbushit"), por mbi të gjitha, ajo synon ndërgjegjësimin dhe përhapjen e një mesazhi pozitiv. Personalisht, unë zgjedh që të ketë një qasje pozitive dhe të përpiqemi për të dhënë një mesazh pozitiv, te shtyre nga fakti se shoqëria shqiptare gabimisht sheh këtë si një sëmundje ", tha ajo.

Ajo gjithashtu iu përgjigj pyetjeve te adresuara asaj nga studentët dhe në fund ajo i falënderoi studentët dhe pjesëmarrësit për praninë dhe mikpritjen.