Forum, Z. Hajro Limaj: Marrėdhėniet politike, ekonomike, diplomatike dhe ushtarake midis Shqipėrisė dhe Turqisė gjatė viteve 1990 – 2000.

April 12th, 2004

Forum, Z. Hajro Limaj: Marrėdhėniet politike, ekonomike, diplomatike dhe ushtarake midis Shqipėrisė dhe Turqisė gjatė viteve 1990 – 2000.

Forum, Z. Hajro Limaj: Marrėdhėniet politike, ekonomike, diplomatike dhe ushtarake midis Shqipėrisė dhe Turqisė gjatė viteve 1990 – 2000.

Universiteti Epoka vazhdon traditën e Forumit të Hapur, ku figura të njohura të jetës politike, ekonomike dhe sociale në Shqipëri janë të ftuar të ndajnë njohuritë dhe përvojën e tyre me nxënësit tanë. Më 11 prill 2013 patem kënaqësinë që të kemi mes nesh publicistin dhe diplomatin e njohur Z. Hajro Limaj, i cili e ka kryer misionin e Atasheut ushtarak të Shqipërisë në Ankara, Turqi 1994-2000,periudhe e cila ishte shumë e vështirë për të gjithë shqiptarët në rajon. Përveç se ka qenë këshilltar i Ministrit te Mbrojtjes, ai aktualishte është dhe këshilltar i Drejtorit të Përgjithshëm të Kolegjeve Turke në Shqipëri. Z. Limaj është i njohur për librat e tij, mendimet dhe artikujt në media e shkruar dhe vizive në Shqipëri dhe jashtë vendit, në dekadën e fundit ai ka më shumë se 1200 artikuj të botuar.

Tema e forumint te z.Limaj ishte "Marrëdhëniet politike, ekonomike, diplomatike dhe ushtarake midis Shqipërisë dhe Turqisë gjatë viteve 1990 - 2000". Gjatë fjalimit të tij Z. Limaj theksoi vështirësite qe Shqipëria dhe Kosova kane përballur në ato vite dhe ndihmë e madhe dhe udhëzimet qe Republika e Turqisë ka dhënë për çështjen shqiptare në rajon. Nëpërmjet fakteve dhe shifrave, të cilat janë botuar edhe në librin e tij më të fundit "midis Ankarasë dhe Tiranës", zoti Limaj dha një pasqyrë te mbështetjes që ai ka marrë nga Turqia në terma monetare, si dhe bursa ushtarake për mijëra nxënës shqiptarë për të studiuar në akademitë më të mira ushtarake të Turqisë. Ai vuri në dukje mbështetjen e jashtëzakonshme që Republika e Turqisë i dha Shqipërisë në të gjitha aspiratat integruese te saj ne Euro-Atlantike, si dhe të gjitha fondet operative dhe monetare të nevojshme për forcat ushtarake shqiptare që të jetë te gatshme për anëtarësim në NATO etj. Nje fakt interesante qe zoti Limaj tregoi se gjatë vitit te vështirë te 1997, përmes një konference për shtyp Ish-Kryeministrja turke, zonja Tansu Çiller paralajmëroi të gjithë vendet fqinjë te Shqiperise që të mos ndërhyjë në punët e brendshme të vendit, duke parandaluar keshtu një thyerje potenciale të kufirit. Për më tepër gjatë vitit 1999, kur Kosova ka qenë nën agresionit serb, Turqia ishte e gatshëm të ndërhyjë me forcat e saj ushtarake tokësore në Serbi në mënyrë qe ti jepte fund agresionit, pohoi z.Limaj, edhe pse të gjitha vendet e tjera e kishin pothuajse shperfillur këtë çështje.

Në fund të Forumit studentët patën mundësinë për një seancë me pyetje / përgjigje në të cilën ata shtruan pyetjet dhe opinionet e tyre. Më pas Z. Limaj nënshkroi dhe dhuroi librin e tij më të fundit të gjithë pjesëmarrësve në forum.